Prezentare Fifa 09

Publicat: 04 August 2008 de catre Dumbrava Daniel

De câțiva ani nu au mai fost mari schimbări aduse variantei PC, engine-ul grafic la FIFA 08 arătând învechit și urât, asta ca să nu mai vorbim de gameplay, departe de a fi atât de atrăgător pe cât ne-am fi dorit. Însă acum, cu FIFA 09, s-ar părea că în sfârșit avem parte de o evoluție a seriei: l-am încercat, arată mult mai bine, se joacă mult mai bine și se simte mult mai bine - e clar, este mai bun!

Construit pentru PC

În ultima vreme varianta de PC a jocului a fost construită pe baza celei de Playstation 2. Acum însă acest lucru a fost abandonat, iar varianta pentru PC a fost din start gândită pentru această platformă, în consecință nu mai este o simplă convertire. Astfel, jocul este acum independent și nu mai suferă din cauza anumitor caracteristici ale consolelor ce nu puteau fi implementate.

Gameplay - evoluat și intens

Schimbările aduse gameplay-ului sunt acum evidente. Coliziunile dintre jucători (în special în aer) au fost refăcute în detaliu: 350 de noi animații vor asigura o reprezentare realistă a contactului între jucători. Astfel, dacă doi jucători au un duel aerian, acum va conta foarte mult dacă oponentul este ”un munte” sau unul foarte firav. Concret, în aceste dueluri succesul va depinde acum de mai mulți factori: înălțimea și greutatea jucătorilor, precum și precizia momentului săriturii.

Altfel, jocul a devenit foarte cursiv. Pasele merg rapid între jucători, iar animațiile sunt elegante, a dispărut elementul grosolan. Mingea sare mult mai realist, mai ales la impactul cu jucătorii. Pot spune că mă simt foarte bine jucând FIFA cu acest gameplay.

Comparând gameplay-ul de pe PC cu varianta de pe consolele NextGen, nu se mai pot observa acum diferențe majore. În opinia mea, mai sunt câteva lucruri ce ar putea fi îmbunătățite, însă au fost destui oameni care au jucat ambele variante și au spus că o preferă pe cea de pe PC. Care gameplay este cu adevărat mai bun până la urmă este o chestiune de gust, dar un lucru e clar: este cea mai importantă evoluție a gameplay-ului din ultimii patru ani. Și se vede.

Meniu refăcut

Și designul meniului a suferit modificări. Acum nu mai sunt doar opțiunile deja cunoscute, ci au apărut și noi zone în care, dacă exită conexiune la Internet, apar informații despre clasamente, jucători și știri din joc și din lumea reală.

Meniul este de asemenea optimizat pentru rezoluții mari, arătând mult mai bine chiar și pe monitoare HD.

Noul mod de control: tastatură + mouse

Înainte, cei care nu aveau gamepad trebuiau să se mulțumească cu controlul oarecum deficitar și inexact al tastaturii, astfel prima categorie având tot timpul un avantaj în meciurile directe. EA Sports însă acum a construit un nou sistem în care poate fi folosită combinația mouse - tastatură.

Principiul este foarte simplu: mișcarea jucătorului poate fi în continuare controlată cu tastele W, A, S, D. Dacă nu vă place însă această metodă sau vi se pare complictă, puteți activa opțiunea "follow the mouse". În acest mod, jucătorul urmărește automat cursorul mouse-ului, de fiecare dată când îl mișcați pe ecran. Cu tasta Space el sprintează, iar cu Alt, viteza este diminuată.

De asemeni, folosind cursorul puteți stabili direcția paselor. Click stânga trimite o pasă în direcția aleasă, iar daca țineți butonu apăsat mai mult, pasa va deveni centrare. Click-ul dreapta corespunde șutului. Schemele vor putea fi realizate cu ajutorul butonului din mijloc. Doar ținându-l pe acesta apăsat și mișcând mouse-ul în anumite direcții va duce la realizarea schemei dorite.

Sună destul de ciudat și complicat la prima vedere - însă nu este așa. După ce veți exersa puțin și vă veți obișnui cu noul mod, veți avea un control foarte precis asupra jocului.

Desigur, rămân în continuare valabile opțiunile de control prin gamepad sau doar prin tastatură.

Grafică NextGen

Lucrul pe care toată lumea îl aștepta este în sfârșit aici: FIFA 09 conține elemente de grafică NextGen și face un pas mare către aspectul variantelor de pe console.

Modelele jucătorilor sunt la fel de bine realizate ca și cele de pe Playstation 3 și Xbox360, astfel încât aproape fiecare mușchi este vizibil. Iarba este 3D, beneficiind de o luminozitate realistă. Jucătorii arată extrem de realist, și au o culoare naturală a pielii. Un jucător ca Michael Ballack poate fi acum recunoscut nu doar după față, ci și după părul său 3D modelat exact ca în realitate.

Totuși unele lucruri încă lipsesc. Stadioanele încă nu au fost aduse la nivel NextGen, iar spațiul din jurul gazonului nu prea a fost schimbat față de ultimele versiuni (la fel ca și spectatorii). Shimbările NextGen au fost în principal făcute la nivelul jucătorilor și al spațiului de joc, practic ceea ce vedem în majoritatea timpului. Dar chiar și așa, impresia generală dată de grafică este foarte pozitivă.

EA a făcut un pas major în această direcție. Dacă acum grafica NextGen nu a fost implementată total, avem certitudinea ca EA va continua lucrul la grafică astfel ca în curând sa apară din ce în ce mai multe astfel de elemente.

Controale complet editabile

O altă nouă îmbunătățire este aceea că acum controalele pot fi editate în întregime - de exemplu comenzile din atac și apărare pot fi separate; înainte șutul și deposedarea se făceau cu același buton, însă în FIFA 09 pot fi setate taste diferite pentru aceste comenzi.

Modul Online

EA în inlăturat sistemul Match Maker, ce devenise învechit. Acum nu mai e necesară încărcarea unui program extern pentru a fi posibil jocul online. Și pe PC va fi același sistem ca și pe consolele NextGen: lobby-ul online va fi inclus direct în meniul FIFA.

Cerințe de sistem

Elementele NextGen din grafică vor crește cerințele considerabil. Exact care vor fi aceastea nu este încă sigur, deoarece jocul este încă în dezvoltare iar EA încearcă să crească performanța în joc tot mai mult.

Însă categoric că o placă video precum GeForce-urile din seria 8xxx și 2 giga de RAM pe sistem nu vor avea probleme în a rula jocul la detalii maxime.

Pe de altă parte, dacă aveți un calculator mai slab, nivelul de detalii poate fi coborât pas cu pas. Astfel, se poate ajunge la nivelul grafic de la FIFA 08 și astfel nu vor fi probleme ca și pe o astfel de configurație jocul să ruleze fluent.

Concluzie

Varianta PC a făcut un mare pas înainte. Mulțumită elementelor NextGen, jocul arată foarte bine, iar gameplay-ul se apropie mult de cel de pe console. Pe scurt, jocul este atractiv, comportându-se și simțindu-se diferit față de precedentul. Cu FIFA 09 EA au făcut (în sfârșit) o treabă bună.

Recomandari

FifaRomania la final: 2002-2014

In luna august 2002 a pornit la drum FifaRomania. Chiar daca primele patchuri au fost lansate incepand...

Data lansare Fifa 13 demo

Descarca RLSP 2012

Data de lansare pentru RLSP 2012

Imagini RLSP 2012 si FR Database Change

Aprobarea comentariilor

Prin intermediul acestei sectiuni a FifaRomania dorim sa promovom discutii civilizate pe marginea celor mai importante subiecte legate de comunitatea jocurilor de fotbal. Inainte de a publica un comentariu, va rugam sa cititi si sa respectati urmatoarele reguli:

  1. Nu postati mesaje ce nu au legatura cu subiectul discutat. Toate mesajele ce deviaza de la subiectul principal al articolului vor fi sterse.
  2. Pastrati o atitudine respectuasa fata de cei ce au comentat inaintea dumneavoastra. Respectati parerile altora, chiar daca acestea nu corespund cu ideile dumneavoastra.
  3. Folositi un limbaj normal si corect, astfel incat mesajele sa fie usor de citit. Respectati regulile de baza ale gramaticii limbii romane si incercati sa pastrati un ton coerent folosind semnele de punctuatie.
  4. Cititi-va comentariul inainte de a-l publica.

Comentarii

blog comments powered by Disqus

Blogul FifaRomania

IntuDo - Organizeaza-ti taskurile